Backfire/Misfire at WOT - Runs well at low rpm & idle - Buell Forums: Buell Motorcycle Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 07-12-2014, 08:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 1
Backfire/Misfire at WOT - Runs well at low rpm & idle

Newb to the Blast and bikes in general, not a mechanic by trade but I'm pretty motor savvy. I appreciate any and all help/comments in advance. THANKS BC!

SITUATION:
Purchased a 2005 Blast a week ago and it idles and runs well at half throttle. When you go over 1/2 throttle to WOT it loses power, pops from the intake/carb area as well as the exhaust. This occurs in Neutral as well as gears 1-5. Previous owner wasn't too knowledgeable so I didn't get much info from him apart from the bike was sitting a little less than a year and received an oil change around the same time.

BIKE SPECS:
2005 Buell Blast
1825 Miles
Recently changed oil & filter
Have a copy of the Service Repair Manual




WHAT I'VE CHECKED:
We've taken the carb off half a dozen times, inspected, cleaned it.
Checked the Gas but seems to be fine- doesn't smell bad or dirty.
Spark plug is in tact and looks clean and new.
Intake doesn't seem to be the issue
Doesnt seem to be dropped
No oil leak coming from the rocker or manifold (cleaned the area and ran the bike for a while to confirm)



WHAT I'VE NOTICED:
Seems to be a vacuum/air leak
Bike dies when spraying carb cleaner where the intake manifold meets. (could it be a bad gasket?)



Again i appreciate everyone's help in advance, I'm at wits end trying to find the solution to having this bike run properly half way into riding season. Cant wait to ride the Blast when its running right!
TheSandeman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 07-21-2014, 08:37 AM
Super Moderator
 
compmoto's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: southern MD
Posts: 52
fix the air leak, check timing , be sure the exhaust is clear,and sealed...check entire intake tract/filter element. Let us know what you found

XB9S,EC300,RZ350
compmoto is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Buell Forums: Buell Motorcycle Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome